Przeniesione na www.witchcraft.com.pl
Użytkownik
Bardzo dobrym sposobem na świadome sny i na samo zapamiętywanie snów jest dziennik snów to dziennik w ,którym zapisujesz każdy swój sen. Ważne jest to ,żebyś pisał tam wszystko co zapamiętałeś ,każdy szczegół. Taki dziennik możesz mieć w postaci zeszytu w ,którym piszesz każdego ranka ,lub w komputerze. Jeśli nie masz czasu na zapisanie swojego snu to wymyśl mu jakiś temat i zapisz go na kartce i potem kiedy będziesz miał czas i zobaczysz tą kartkę z tematem to ci się sen przypomni oczywiście nie będziesz go pamiętał tak dobrze jak wcześniej ,ale zawsze coś tam zapiszesz. Dziennik snów to naprawdę fajna sprawa ,gdyż możesz sobie w każdej chwili do niego zajrzeć i sprawdzić jakie miałeś sny(sny bywają czasem śmieszne i głupie więc taki dziennik może dodać ci odrobiny humoru),możesz także sprawdzić jakie przedmioty powtarzają ci się w snach i potem sprawdzić co one oznaczają(są takie książki "Interpretacja snu" czy jakoś tak). Tekst został zapożyczony z mojego bloga na temat świadomych snów ( http://kontrolowane-sny.blogspot.com/ )
No, ja już od miesiąca sobie obiecuję, że założę taki dziennik. Nie po to żeby świadomie śnić, bo z tym nie mam kłopotów, ale po to żeby lepiej zrozumieć siebie, swoją podświadomość itp.
Dziennik snów, to coś raczej na początek prób LD. Prowadziłem owy dziennik na samym początku, gdy próbowałem LD, i to była dobra decyzja (bardzo polecam), lecz po 2 tygodniach zapamiętywałem ok. 5 snów dziennie, i pamiętałem je tak dokładnie, że jeden sen opisywałem 5-10 min. Więc postanowiłem sobie odpuścić, ten dziennik snów, ponieważ zamieniał się w "WIELKĄ księgę snów".