Przeniesione na www.witchcraft.com.pl
Ponios³o mnie trochê, bo by³e¶ niesamowicie uparty. Przepraszam.
Nie ma wiêkszej ró¿nicy pomiêdzy mn± a kim¶ innym, poza tym, ¿e poprosi³am o trochê grzeczno¶ci i u³atwienia w zrozumieniu Twych wypowiedzi. Przecinki i kropki s± w stanie ró¿nie wyraziæ ton zdania, a gdy nie ma ich w ogóle, muszê siê domy¶laæ, czy mia³o to byæ ironiczne, neutralne, ¿artobliwe czy z³o¶liwe.
Lordzie Anayami, dajê, piszê do niego uprzejmie i poprawnie. I proszê o to samo. Tylko tyle.
Zrazi³am, najmocniej za to przepraszam, ale czym? Odmow± spotkania? Pro¶b± o poprawne pisanie? Ach, i czym¿e objawia siê moja g³upota? Pytam z czystej ciekawo¶ci, nie zamierzam wywo³ywaæ wielkiej rozróby. Lubiê wiedzieæ o co ludzie o mnie s±dz±, nawet je¶li nie jest to przychylne. Jednak nie zmuszam do odpowiedzi, tym bardziej, ¿e nie mia³abym jak. Jednak je¶li by¶ zamierza³ odpowiedzieæ, to uprzejmie proszê na PW, tak na wszelki wypadek.
Olimpio, dziêkujê za powitanie. Wiele o Tobie s³ysza³am.
Automne moja droga nie zrazi³a¶ mnie tylko ju¿ taki jestem ¿e lubuje pokazywaæ w bardzo prosty sposób ludziom ¿e musz± siê rozwin±æ duchowo aby ich ¿e siê tak wyra¿ê poziom zrozumienia by³ wiêkszy co i w magi bardzo pomaga a pisowni nie zmieniê poniewa¿ je¿eli kto¶ nie jest w stanie zrozumieæ tak prostych wypowiedzi to có¿ musi nad sob± popracowaæ po za tym taki ju¿ jestem i sory ale na prawdê bardzo lubuje wnerwiaæ ludzi
PS. szkoda ¿e jednak nie chcia³a by¶ siê spotkaæ na kawie i dobrej konwersacji po prostu co¶ czujê ¿e bardzo dobrze by nam siê rozmawia³o ale có¿ bywa
Ostatnio edytowany przez konidziu (2012-07-06 15:32:51)
Hmmm... ''G³upot± jest my¶lenie ¿e g³upota istnieje'' (jaki¶ byt mi to podsun±³ w³a¶nie). To co dla Ciebie jest g³upota dla innych jest m±dro¶ci±, wszystko zale¿y od punktu widzenia i ka¿dy punkt widzenia nale¿y tolerowaæ, np. dla mnie g³upot± jest Pan Popko w którego tak wierzysz ale jako¶ nie wy¶miewam Ciê. Je¶li ju¿ masz co¶ obra¿liwego do powiedzenia to zostaw to dla siebie Anayami.
Niko ostrze¿enia umieszczajmy w notatkach w profilu u¿ytkownika bo trudno przeszukiwaæ ca³e forum w poszukiwaniu ilo¶ci ostrze¿eñ.
ja bym nie dawa³ mu wpisu z ostrze¿eniem do profilu. Nie wydaje mi siê, ¿eby te¿ dziewczynê obrazi³, raczej wypowiedzia³ swoje zdanie. To s³owo: g³upi/g³upie - jest tak ju¿ banalne i wy¶wiechtane, ¿e nie s±dzê, ¿eby jeszcze kogokolwiek to obra¿a³o, albo ¿eby w ogóle co¶ znaczy³o. Ona równie¿ nie poczu³a siê obra¿ona, jest nawet widzê zainteresowana tym co ludzie o niej my¶l±. I chce to wiedzieæ.
Anayami Lord je¶li dobrze zrozumia³em chodzi³o o wyra¿one przez Automne w s³owach podej¶cie takie ¿yczeniowe do ¶wiata, ¿e interesuje j± jedynie konsumpcjonizm, ¿e od ¿ycia chcia³aby tylko braæ co¶ dla siebie ca³ymi gar¶ciami. Jednocze¶nie nie daj±c z siebie nic w zamian, ani wolnego swojego czasu po¶wiêconego dla kogo¶, ani podjêcia ryzyka, ¿e z jakiego¶ spotkania mo¿e co¶ wynikn±æ lub nie. Tylko skre¶lenie ju¿ szansy, mo¿liwo¶ci na starcie.
Jednak my tacy jako ludzie jeste¶my z natury, ¿e chcemy tylko dla siebie korzy¶ci. Nie chcemy strat. Nawet je¶li by³yby to drobiazgowe straty. Tak± mamy wewnêtrzn± predylekcjê. Po to jeste¶my tu w tych wcieleniach, ¿eby przechodziæ najró¿niejsze lekcje, które musimy odrobiæ. Nie jeste¶my doskonali. Nie jeste¶my idea³ami. Tutaj na tej Planecie pracujemy nad tym by byæ.
Automne ma prawo do tego, ¿eby oceniaæ ludzi i patrzeæ na nich z góry. Ma przecie¿ lekcjê, tak jak ka¿dy z nas tu do odrobienia. Mo¿e innych ludzi z miejsca skre¶laæ i wybieraæ sobie starannie swoje otoczenie. Wielu z nas tak robi. I wielu te¿ nie mówi o tym g³o¶no innym, ¿e siê nie pochyli nad jakim¶ s³aniaj±cym siê z g³odu "¿ulem" gdzie¶ na dworcu, by zaprosiæ go do grona swoich przyjació³. Ci±gle wybieramy. Ci±gle podejmujemy decyzje.
Ja to podej¶cie tej dziewczyny doskonale rozumiem. I rozumiem o co chodzi Anayami Lord. Czy naprawdê mi jest co¶ oceniaæ?
Wierny u¿ytkownik
Zrazi³am, najmocniej za to przepraszam, ale czym?
Osoba, która wymaga od ¿ycia tylko nagród nic nie daj±c samemu powinna wiedzieæ, ¿e nie zbyt dobrze robi, dodatkowo jest takie prawo, które nazywa siê równ± wymian±. Dam ci praktyczn± radê, dawaj a bêdzie ci dane, pomagaj, a ci pomog±, dawaj mi³o¶æ, a j± dostaniesz. Nie wiem czy prawo trójpowrotu dzia³a, ale najwa¿niejsze jest to, ¿e równa wymiana dzia³a, pomimo, ¿e siê czasami nie ukazuje. Czasami nagroda za to co siê zrobi jest inna, ni¿ siê my¶la³o, a czasami siê jej nie widzi.
Pro¶b± o poprawne pisanie?
S± ludzie, którzy nie lubi± pisaæ poprawnie, lub s± leniwi. Za¶ osobi¶cie uwa¿am, ¿e zdania Konidzia s± a¿ na tyle zrozumia³e, ¿e nie potrzebuj± interpunkcji, choæ mile by by³o widziane, gdyby j± stosowa³.
A teraz ma³a wiadomo¶æ do administracji.
Ka¿da osoba ma prawo do wyra¿enia swojego zdania, nawet takiego, które mo¿e kogo¶ zaboleæ. Uwa¿am, ¿e zastosowanie wyrazu "g³upi" nie jest wystarczaj±cym powodem, aby od razu ostrzegaæ. Dodatkowo je¿eli uznacie, ¿e przeszkadza wam to, ¿e piszê, to przestanê. Je¿eli uwa¿acie, ze nie chcecie abym tu by³, to zniknê. Wiedzê, jak± szukam tak i tak gdzie¶ znajdê. Stawianie mi ostrze¿eñ jest dziecinne, poniewa¿ za du¿ej roli nie maj±, skoro dostanê je raz na 200 postów (raz na pó³ roku lub rok).
¯yczê mi³ego dnia
Lord Anayami
Ostatnio edytowany przez LordAnayami (2012-07-06 18:15:36)
Có¿, jedna z wypowiedzi maj±ca ok. siedem linijek nie by³a zbyt prosta do zrozumienia. Ale mo¿e jestem zbyt przyzwyczajona do poprawnego pisania i siê rozleniwi³am.
Byæ mo¿e dobrze, ale nie mam ochoty. Mo¿e kiedy¶.
Kelley, bardzo Ci dziêkujê za wyra¿enie swojej opinii.
Lord mnie nie obrazi³ wyra¿eniem swojego zdania, jedynie ¿ywo tym zainteresowa³, potwierdzam.
Lordzie Anayami, nie wymagam od ¿ycia tylko nagród. Niby sk±d takie mniemanie? Zasada równowa¿nej wymiany jest mi doskonale znana i stosujê siê do niej. To, ¿e tego nie widzisz, nie znaczy, ¿e tak nie jest.
Owszem, w wiêkszo¶ci s±, jednak w niektórych d³u¿szych jego wypowiedziach naprawdê trudno jest mi siê po³apaæ i zrozumieæ. Ale w takim razie proszê mi wybaczyæ, pewnie w sprawach zwi±zanych z tym czêsto bêdê pope³niaæ nietakty. I tyle.
Ostatnio edytowany przez Automne (2012-07-06 18:35:24)
Eeeee... I teraz ju¿ wiesz dlaczego nie da³am Ci moda? xD Anayami REGULAMIN MÓWI O POPRAWNYM PISANIU, i nale¿y go przestrzegaæ - nie ma ¿e kto¶ nie lubi b±d¼ nie chce, pamiêtaj ¿e by³e¶ jednym z tych którzy walczyli o regulamin. Po to s± modzi i admini ¿eby pilnowaæ spokoju na forum, sam jeste¶ modem na parlingo i powiniene¶ to wiedzieæ, je¶li dawanie ostrze¿eñ jest dziecinne to dziwne ¿e na ka¿dym forum ta funkcja istnieje i ¿e sam na parlingo jako mod u¿ywa³e¶ wielokrotnie funkcji ostrzegaj±cych i banowa³e¶. Dwa, mo¿na powiedzieæ jedno i to samo na 200 ró¿nych sposobów wiêc nie ¿yczê sobie ¿eby jakikolwiek u¿ytkownik poczu³ siê ura¿ony b±d¼ go co¶ zabola³o - dobieraj tak s³owa aby tego unikn±æ lecz aby powiedzieæ to co chcesz powiedzieæ b±d¼ trzymaj to dla siebie albo napisz na PW - je¶li Ci siê to nie podoba, to nikt Ciê tutaj nie trzyma (ani nie wyrzuca).
Automene ¶wietnie, ¿e jeste¶ przyzwyczajona to poprawnego pisania i niektórzy modzi powinni braæ z Ciebie przyk³ad. Chce ¿eby u¿ytkownik± i go¶ci± dobrze i mi³o siê czyta³o forum, bo takie b³êdy to niektórych ra¿± - osobi¶cie by³am kiedy¶ na forum i zrezygnowa³am z niego bo nie mog³am przeboleæ pisowni. xD
Jestem znana chyba g³ównie z tego, ¿e bardzo, bardzo dbam o u¿ytkowników wiêc Anayami mamy siê wszyscy postataæ aby nowi czuli siê tutaj dobrze i swobodnie. Pamiêtaj, ¿e raz mówino ¿e Witchcraft ma atmosferê rodzinn± i chcia³abym aby tak zosta³o.
PS: Ja piszê szybko i mam dziwn± teraz klawiaturê wiêc mog³am porobiæ b³êdy które oczywi¶cie poprawiê jak bêdê mieæ wiêcej czasu.
Dobra Oli rozumiem wasze stanowiska a ja i tak nie mam zamiaru zmieniaæ stylu mojej pisowni bo to bêdzie pogwa³ceniem jednej z najwa¿niejszych zasad którymi siê w ¿yciu stosuje czyli zmieniaj±c styl mojej pisowni udawa³bym kogo¶ innego a ja nie mam zamiaru udawaæ kogo¶ kim nie jestem po za tym jestem za leniwy aby sobie teraz zaprz±taæ g³owê czym¶ takim
Wierny u¿ytkownik
Dziêki mojemu do¶wiadczeniu wiem, ¿e wstawianie ostrze¿eñ osobie, która pope³nia b³±d raz na jaki¶ czas jest bezu¿yteczne, za¶ nie wiem w czym zak³óci³em spokój przez u¿ycie wyrazu g³upia, mog³em u¿yæ wyrazu nie m±dra lub innych, co i tak nie zmieni³o tre¶ci mojej wypowiedzi. Dodatkowo dziêki do¶wiadczeniu z pala wiem, ¿e je¿eli nie ma bana na ip, to tak naprawdê nic siê trollowi nie zrobi. Ponadto czasami potrzebne jest trochê bólu aby dostrzec b³±d. Ja nie chcê nikogo uraziæ, ale czasami jak trzeba, to to zrobiê. Je¿eli bd taka mo¿liwo¶æ mog³aby¶ ze mn± porozmawiaæ, poniewa¿ mam parê interesuj±cych rzeczy ci do przekazania. Ps dziêki twojemu ulubieñcowi i jego zgrai kole¿ków czat forum-witchcraft przemieni³ siê w bagno i nie jest u¿ywane przez wiêkszo¶æ ludzi.
LordAnayami,
Jakie TY masz prawo j± oceniaæ? Co wiesz o Automne? Znasz j±? Wiesz o niej cokolwiek wiêcej, ni¿ widaæ? Nazywasz j± g³upi±, a ona po prostu nie widzi celu w spotkaniu. Byæ mo¿e ujê³a to ¼le, ale Ty wykaza³e¶ siê brakiem podej¶cia.
Powiem tak: Twoja metoda by w ogóle na mnie nie podzia³a³a (nie wiem jak z Automne). Co wiêcej, tylko bym prychnê³a i Ciê zignorowa³a!
Zdradziæ Kota jest rzecz± straszn±.
Olimpio, dziêkujê za pochwa³ê. Ach, uparcie nazywasz mnie "Automene", ale nie zamierzam siê czepiaæ. Tak tylko zauwa¿y³am. ^^
Liltu, spokojnie. Dziêkujê, ¿e mnie bronisz, ale nie róbmy zamieszania.
Automne, ja jestem spokojna.
Tylko pokazuje koledze co, wed³ug mnie, jest b³êdne w jego rozumowaniu.
Bo przecie¿ móg³ po prostu powiedzieæ, ¿e ¼le patrzysz na sprawê, czy¿ nie? ^ ^
Teraz to nie jest nic wielkiego, bo Ciebie to nie rusza, ale je¶li trafi siê kto¶ bardziej dra¿liwy lub z tendencj± do bycia emocjonalnym... xP
Bo widzisz, czêsto mam kontakt z wra¿liwymi osobami, a gdy kto¶ tak je zgniecie, to mi to przysparza pracy. I bólu, ale to ju¿ osobny temat. Czasami miesi±ce pracy id± w pizdu. xP
Zdradziæ Kota jest rzecz± straszn±.
To dobrze.
Owszem, rozumiem i faktycznie przysparza to du¿o pracy, znów od pocz±tku. Doskonale rozumiem, te¿ siê tym zajmujê.
Wiêc ok, ju¿ nic nie mówiê.
Mia³em nie udzielaæ siê, gdy¿ sensu w tym nie widzia³em ale trochê Lordzik przegi±³ strunê. Naprawdê nie widzê sensu w upominaniu ciê, ¿e osobê powinno oceniaæ siê tylko i wy³±cznie po poznaniu, a nie po kilku zdaniach zaczynaæ nic nie wnosz±c± awanturê z tak b³ahych powodów...
Kto by pomy¶la³ Natalio, ¿e twoje przywitanie skoñczy siê w taki sposób. Heh, rzeczywi¶cie w pewnych sprawach (o zgrozo) masz wiêksze szczê¶cie ode mnie
Hmm... Lordzie, powiedzia³e¶, ¿e chat zamieni³ siê w bagno przez pewnego ulubieñca i jego kole¿ków. Szczerze mówi±c ju¿ zgubi³em siê o kim mówisz, ale wiêkszego zwi±zku z tym co zaraz napiszê to nie posiada. Narzekaæ potrafi ka¿dy. I wiele osób z tego korzysta. W koñcu jak ³atwo polamentowaæ nad tym co z³ego siê dzieje, co Stefan napisa³ itp. Ale wiesz co? S± te¿ ludzie, którzy zamiast siedzieæ i nic nie robiæ, oprócz narzekania postanawiaj± to zmieniæ. Trac± swój cenny czas, ¿eby pomóc innym w zwalczaniu tych trosk.
Je¶li naprawdê uwa¿asz, ¿e Ja, kelley i kilku modów pisz±c na chacie podtrzymujemy bagienny poziom (Ha! jak to brzmi) zaprowadzony przez jakiego¶ tam ulubieñca i jego kole¿ków to zmieñ to! Zaproponuj w odpowiednim dziale zmiany, byæ mo¿e stworzenie nowego chata i adminów na nim. Ale proszê ciê z ³aski swojej nie lamentuj tylko trac±c na to czas, który mo¿esz spo¿ytkowaæ w inny napewno lepszy sposób.
I sta³o siê. Bardzo nie lubiê kiedy ludzie rozwijaj±cy swoje pasje, jak magia i czary - zaczynaj± siê k³óciæ. Wiele kowenów i ¶wietnie zgranych paczek zwi±zanych z ezoteryk± rozpad³o siê przez niedopowiedzenia, nieporozumienia i k³ótnie.
¯eby zrozumieæ co tu siê tak naprawdê sta³o przed chwil± podejmê próbê podsumowania tego w±tku. Mo¿e spojrzenie na to wszystko z boku pomo¿e zapêdzonym zapamiêtale w konflikt znale¼æ tu dla siebie w³a¶ciwe miejsce?
Najpierw pojawi³ siê konidziu. Czytaj±c Automne znalaz³ w jej pracy nad image swojego avataru co¶ w czego przestrzeni jakby sam siê odnalaz³. Postanowi³ nawet stan±æ na rzêsach, ¿eby poznaæ osobi¶cie tê wyj±tkow±, jak mu siê zdawa³o osobê, która kryje siê pod ca³± t± akcj± z avatarem. Zaproponowa³ jej nawet spotkanie siê w sposób typowy dla swojego wieku i towarzysz±cej mu emocjonalno¶ci. A Automne powiedzia³a nie. Co konidziu zabola³o, jednak jako¶ to przyj±³.
Tu niby koñczy siê jeden w±tek i zaczyna nastêpny, bardziej zawualowany i pe³en nie zrozumienia. Automne niby odpowiedzia³a na propozycjê spotkania - nie. Jednak nie zrobi³a tego w prosty sposób i to wywo³a³o burzê nieporozumieñ i lawinê, która przyczynowo - skutkowo przetoczy³a siê dalej. Napisa³a: "nie chodzi o to, czy siê bojê czy nie (- spotkania), po prostu nie mam ochoty. Jestem osob± która szuka korzy¶ci, a nie widzê wiêkszych w spotkaniu z Konidziem."
Problem polega na tym, ¿e ka¿dy tekst ma dwóch autorów, to znaczy tego który pisze i tego który czyta; bo ka¿dy inaczej wszystko czyta, inaczej rozumie, inaczej widzi. Z ca³± pewno¶ci± Automne mia³a co¶ zupe³nie innego na my¶li to pisz±c, jednak niektórzy mogli to odczytaæ tak, ¿e Automne w ten sposób traktuje ludzi. ¯e postrzega innych jak mosty, przez które siê przechodzi i idzie siê dalej. Mówiê o tym, bo mi te¿ w g³owie zapali³o siê takie czerwone ¶wiate³ko. ¯e skoro ona chce wynosiæ ze znajomo¶ci z innymi tylko korzy¶ci, ¿e skoro tak traktuje i podchodzi do konidziu, to tak samo potraktowa³aby mnie gdyby¶my siê poznali. A czy kto¶ chcia³by mieæ tak± przyjació³kê!? Dlatego nie dziwiê siê, ¿e kogo¶ to ruszy³o i co¶ napisa³. Podobnie jak ona w emocjach. I wysz³o to co pojawi³o siê w po¶cie LordAnayami. Ale, ¿e zrobi³ to akurat on to uruchomi³y siê inne zdawa³oby siê zasz³e w±tki. Niepotrzebnie te¿ w emocjach ponios³o Olimpiê, ale by³a do tego sytuacyjnie sprowokowana. Wypowiadaj±c siê z³o¶liwie na temat Popko, na którego temat nie mam wyrobionego zdania - Olimpia uderzy³a we wszystkie warto¶ci które LordAnayami wyznaje. Kiedy obra¿a siê religijne warto¶ci, które kto¶ wyznaje to trudno wyobraziæ sobie, ¿eby ta rozmowa potoczy³a siê dalej w inny sposób ni¿ to siê sta³o. I dlatego nie traktowa³bym powa¿nie tego wszystkiego co zosta³o powiedziane potem. Tutaj by³o za du¿o emocji. Z³ych emocji. I wszyscy odbijali pi³eczkê tak jak im zosta³a rzucona. Nikt jej nie przepu¶ci³
Olimpio! LordAnayami naprawdê nie powiedzia³ tego co tu napisa³. To powiedzia³y jego emocje, to taka z³o¶liwo¶æ do której zosta³ sprowokowany. Jeste¶my lud¼mi wraz z ca³ym wachlarzem ró¿nych niedoskona³o¶ci. I czasem w taki sposób reagujemy, kiedy zostaniemy sprowokowani. Nie panujemy nad tym. Ale tak naprawdê wcale tacy nie jeste¶my i wcale tak nie uwa¿amy. Wtedy kiedy co¶ mówimy w emocjach to wcale nie jeste¶my sob±. Jeste¶my kim¶ innym, ni¿ jeste¶my naprawdê.
Proponujê wiêc poczekaæ cierpliwie, a¿ emocje opadn± jak po wielkiej bitwie kurz, jak mawia³ pewien klasyk xD
Nie ma siê co przejmowaæ tym co tu zosta³o powiedziane, bo nikt o zdrowych zmys³ach nie traktuje powa¿nie s³ów powiedzianych pod wp³ywem emocji. Wiêc jak dla mnie nie zosta³o tu powiedziane nic na co kto¶ móg³by siê obraziæ xD