Przeniesione na www.witchcraft.com.pl
Woda jest ¿ywio³em oczyszczaj±cym, lecz±cym, psychicznym. Energia tego elementu jest nam niezbêdna do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia, poniewa¿ woda jest ¿ywio³em rz±dz±cym mi³o¶ci±. Podstawow± natur± elementu wody jest przep³ywanie, oczyszczenie, uleczenie, ukojenie, mi³o¶æ. Miejsca wody to: jeziora, ¼ród³a, strumienie, potoki, stawy, sadzawki, rzeki, morza, oceany, pla¿e, studnie, baseny, wanny, prysznice, sypialnie (pod k±tem snu), o¶rodki zdrowia, fontanny.
Naturalnymi symbolami s± muszle i wszelkie naczynia z wod±. Kolorem b³êkitny. Por± roku jesieñ. Rodzaje magii podporz±dkowanej elementowi wody: morze, lód, ¶nieg, mg³a, lustra, magnesy.
Rytua³y tego ¿ywio³u dotycz±: oczyszczenia, mi³o¶ci, ¶wiadomo¶ci psychicznej, snu, marzeñ, spokoju, ma³¿eñstwa, przyja¼ni. Formy rytualne to rozpuszczanie, umieszczanie w wodzie, wrzucanie do wody, zmywanie, k±piele.
Zio³a: wodne - lilie wodne, grzybienie, gr±¿ele, wodorosty; miêsiste - sa³ata, sukulenty; mi³osne - ró¿e i gardenie i ogólnie kwiaty
Czê¶æ ro¶liny: ³odygi i ciê¿kie, miêsiste li¶cie
Zwierzêta: kot, ¿aba, ¿ó³w, delfin, wieloryb, wydra, foka, mors, uchatki, w zasadzie wszystkie ryby i skorupiaki
Kamienie: przezroczyste, jak ametyst i b³êkitne: akwamaryn, b³êkitny turmalin
Metal: ¿ywe srebro - rtêæ, mied¼
Kierunek: zachód
Czas: zmierzch
Narzêdzie magiczne: kocio³ek, kubek, kielich
Trygon wody: Rak, Skorpion, Ryby
Zmys³: smak
Moment w ¿yciu: dojrza³o¶æ
Instrumenty muzyczne: cymba³y, dzwony, ksylofon, gongi, wszelkie instrumenty metalowe, rezonuj±ce
¬ród³o: http://www.czarostwobelladonny.fc.pl/