Przeniesione na www.witchcraft.com.pl
Kombucha jest grzybem herbacianym.
Przygotowanie napoju z kombuchy potrzeba:
- 1 sztuka grzyba Kombucha,
- naczynie do fermentacji (najlepiej litrowy s³oik),
- odrobina starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który u³atwi i przyspieszy proces fermentacji (je¿eli nie posiada siê starej cieczy krok ten mo¿na swobodnie omin±æ),
- 1 ³y¿eczka / torebka herbaty,
- 800 ml wody,
- 100-125 g cukru,(najlepiej bia³y),
- gaza do zabezpieczenia s³oika,
- gumka recepturka.
Przygotowanie:
1. ZAGOTUJ WODÊ I ZAPARZ HERBATÊ
Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw do wystygniêcia. Przelej herbatê do naczynia, w którym bêdzie prowadzona fermentacja.
2. W£Ó¯ GRZYBA DO HERBATY
Jasn± stron± do góry, dolej starter (niekonieczne), i zabezpiecz s³oik za pomoc± gazy i gumki recepturki. Pozostaw ca³o¶æ na 8-12 dni. Napój jest dojrza³y, gdy po poruszeniu s³oja nie unosz± siê b±belki.
3. PRZEFILTRUJ DOJRZA£Y NAPÓJ
Przy pomocy filtra do kawy przefiltruj i przelej napój do butelki. Butelkê (nieszczelnie zamkniêt±) umie¶æ w lodówce. Grzyba umyj letni± wod± aby zmyæ wszystkie skazy, oddziel nowego grzyba od starego i rozpocznij produkcjê nowej porcji napoju.
O grzybie:
Kombucha sk³ada siê z bakterii i specjalnej kultury dro¿d¿y ¿yj±cych ze sob± w symbiozie. Organizm ten fermentuje pos³odzon± herbatê tworz±c napój z Kombuchy. Po wypiciu tego napoju czujemy siê orze¼wieni i wzmocnieni. Kombucha sta³a siê ¶rodkiem zapobiegaj±cym wielu chorobom.
W³a¶ciwo¶ci:
Napój z Kombuchy, oprócz wspania³ego, orze¼wiaj±cego smaku przypominaj±cego sok jab³kowy, posiada szereg w³a¶ciwo¶ci leczniczych:
-wzmacnia uk³ad immunologiczny,
-pomaga w zapobieganiu przeziêbieñ,
-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
-reguluje przemianê materii,
-reguluje ci¶nienie krwi,
-odtruwa organizm,
-wzmaga spalanie tkanki t³uszczowej,
-przeciwdzia³a zak³óceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
-cukry bia³ka oraz t³uszcze zostaj± lepiej roz³o¿one, dziêki czemu s± lepiej spo¿ytkowane przez organizm (t³uszcze siê spalaj±, a nie zostaj± od³o¿one w tkance t³uszczowej),
-zmniejsza objawy menopauzy,
-dodaje si³y i poprawia koncentracjê,
-wzmacnia organy: serce, si³ê widzenia ,stawy, skórê oraz w³osy,
-³agodzi objawy reumatyzmu,
-zmniejsza ryzyko nowotworów,
-efektywnie pobudza ¶linê i soki trawienne w ¿o³±dku i trzustce przyspieszaj±c perystaltykê jelit,
-wp³ywa koj±co na uk³ad nerwowy,
-skutecznie przywraca mikroflorê jelit po leczeniu antybiotykami,
-pomaga w leczeniu ³uszczycy
-zmniejsza poziom cholesterolu,
-³agodzi objawy migreny.
Ostatnio edytowany przez Irbis (2012-03-03 18:39:36)
Offline