Witchcraft

Przeniesione na www.witchcraft.com.pl

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2012-04-29 21:09:27

Necheli

Wtajemniczony

Punktów :   
Znak zodiaku: Wodnik
Rodzaj praktykowanej magii: Magia Chaosu, Mentalna,

Uszanowanie,

No, skoro ju¿ siê zalogowa³em, wkroczy³em w ten magiczny cypel po¶ród internetowej pustyni energetyczne, wypada³oby, abym siê przedstawi³, napisa³ co¶ o sobie i prze³ama³ chwilow± ciszê braku wiadomo¶ci z mojej strony.
Mo¿ecie mówiæ mi Necheli, ale to nie jest moje prawdziwe, magiczne imiê. Ono jest o wiele szpetniejsze. W ka¿dym razie, ¶ledzê poczynania tego forum, czytaj±c wybiórczo interesuj±ce mnie dziedziny, a nawet czasem te, do których mi daleko. Bardzo zainteresowa³ mnie dzia³ chaosu, oraz pogl±d niektórych osób na to intryguj±ce zjawisko. Wszak…

Czym jest chaos? To ³ad, który zniszczono, przy tworzeniu ¶wiata.

Wracaj±c. Podoba mi siê frywolno¶æ i wielka ró¿norodno¶æ magów, którzy tak ciekawie siê wspieraj±, doradzaj± sobie i wymieniaj± siê do¶wiadczeniami. Nawet tak w oko nie kole fakt, ¿e ¿ywio³ ognia zawsze wysuwa siê ku przodowi, wiod±c prym, po¶ród innych elementów.
Mi³o mi bêdzie, mam nadziejê, dzia³aæ z wami, wymieniaæ wiadomo¶ci, domys³y i pogl±dy, oraz uczestniczyæ w tej wielkiej zabawie, gdzie ka¿dym mo¿e byæ wygranym, a najwy¿sz± nagrod± bêdzie wst±pienie, rozwi±zanie tej wielkiej zagadki, po której wszelkie pytania siê rozwiej±. 
Wybaczcie, za archaiczno¶æ tego posta, ale pisa³em go podczas okropnego bólu ³okcia. ^^’

The train is coming with its shiny cars,
with comfy seats and wheels of stars.
So come my little ones, have no fear,
the man in the moon is the engineer.

#2 2012-04-29 22:01:59

BlueAngel333

U¿ytkownik

43853812
Punktów :   
Znak zodiaku: PANNA
¯ywio³: All In One
Rodzaj praktykowanej magii: All

Re: Uszanowanie,

Witaj na forum

"cierpienie wymaga wiêcej odwagi ni¿ ¶mieræ"

#3 2012-04-29 23:04:55

Nikodem

VIP

1952194
Punktów :   16 
Znak zodiaku: Lew
¯ywio³: Ogieñ
Rodzaj praktykowanej magii: S³owiañska

Cze¶æ.
Je¶li ból ³okcia tak niezwykle wp³ywa na styl Twych postów, ¿yczê Ci go jak najczê¶ciej. ;P

#4 2012-04-30 08:29:56

Olimpia

Administrator

35374777
Call me!
Punktów :   29 
¯ywio³: Powietrze/Ogieñ
Rodzaj praktykowanej magii: Ró¿ne :D

Nikodem Ty wredoto! xD

Witaj Necheli, bardzo mi siê podoba Twoje ''przywitaj siê''. ^^
Mam nadziejê, ¿e bêdziesz siê tutaj dobrze bawi³, dobrze czu³ i równocze¶nie uczy³ od nas a my od Ciebie. To forum wbrew zasadzie, nie jest adminów lecz wszystkich u¿ytkowników wszak wszyscy go tworzymy, wiêc witaj w naszej ekipie!

Normalno¶æ to wymys³.
Ludzie (owce) skupiaj± siê w stado i "normalno¶æ" tworz± na podstawie wypadkowej ¶redniej reakcji i pogl±dów innych Owiec w stadzie.
Boj± siê uwolnienia Woli ponad Formê.
S± niewolnikami Formy (Materii i spraw materialnych).

#5 2012-04-30 09:40:39

Ard

U¿ytkownik

28419942
Punktów :   

Tak... najbardziej w¶ród nowych dominuje ¿ywio³ ognia... No bo kto by nie chcia³ rzucaæ ognistymi kulami na wszystkie strony ? Szkoda tylko ¿e jest tak ma³o osób zajmuj±cych siê ¿ywio³ami takimi jak ziemia lub woda. ( Ja osobi¶cie zajmuje siê powietrzem )

Tak czy inaczej, witaj

#6 2012-04-30 10:05:09

Olimpia

Administrator

35374777
Call me!

Ard to nie chodzi o to czy kto¶ chce mieæ taki ¿ywio³ czy inny. ¯ywio³u siê nie wybiera, jego po prostu trzeba znale¼æ a to, ¿e du¿o osób (bo nie powiedzia³abym, ¿e wiêkszo¶æ) ma ¿ywio³ ognia to zwyk³y przypadek. I nie widzê tutaj nikogo kto by nie wiedzia³, ¿e kule ognia to po prostu na³adowany psi ball ¿ywio³em ognia. Równie dobrze wiec mo¿na rzucaæ kulami wody!
Takie rzeczy to pocz±tkuj±cym wychodz± na ogó³ od razu.

Ale jak siê tak zastanowiæ to jest prawo przyczyny i skutki która mówi, ¿e przypadki nie istniej±.
Zauwa¿cie, ¿e ludzie maj± mnóstwo wspólnych cech charakteru, (w zale¿no¶ci od ¿ywio³u) du¿o szukaj±, s± otwarci na nowe do¶wiadczenia, niczego nie neguj± i pewnie dlatego tak du¿o ludzi siê budzi i otwiera oczy na magiê a, ¿e maj± taki ¿ywio³ a nie inny...
Poza tym nie ka¿dy pisze w dodatkowych polach jaki ma ¿ywio³. Pamiêtajcie, ¿e ¿ywio³ ognia jest aktywny i przez to bardziej siê wychylaj± na forum - spójrzcie ilu jest ludzi zarejestrowanych, odwiedzaj±cych codziennie ale nic nie pisz±cych. Tak czy siak nie uwa¿am, ¿eby wiêkszo¶æ by³a spod ognia a nawet je¶li? Na forum mamy du¿e przesilenie zodiakalnych Wodników i te¿ jest ok.

Normalno¶æ to wymys³.
Ludzie (owce) skupiaj± siê w stado i "normalno¶æ" tworz± na podstawie wypadkowej ¶redniej reakcji i pogl±dów innych Owiec w stadzie.

#7 2012-04-30 10:06:23

Necheli

Wtajemniczony

Punktów :   

Hah, dziêkuje za mi³e s³owa pociechy, zachêty i najszczerszego, najwiêkszego bólu. A, co do prymu ognia, to muszê przyznaæ, ¿e wszyscy, którzy czytaj± klucze, ksiêgi, czy taniutkie ksi±¿eczki z tytu³em „Magia i ty!”, z my¶l±, ¿e bêd± miotaczami tego ¿ywio³u, maj± bardzo s³omiany zapa³. Jeszcze nigdy nie spotka³em nikogo, to umia³by chocia¿by swoj± si³± zgasiæ zapa³kê, nie mówi±c o rozpaleniu jej. A co dopiero kuli ognia. Ja jednak wolê bardziej wysublimowane zajêcie, ni¿ zajmowaæ siê wtórnym ¿ywio³em.

Osobi¶cie lubiê/interesuje mnie/jestem zaciekawiony i zachwycony, oraz wolê studiowaæ odwieczny bal, sztukê ciosów i uników, zespolonych w przecudownym tañcu wieczno¶ci. Wolê zajmowaæ siê najpierwotniejsz± si³±, która by³a obecna podczas powstawania i powiêkszania siê nico¶ci. Chaos. Trudno nawet wyobraziæ sobie, jaki to mo¿e mieæ kszta³t, jak± formê mo¿e to przybraæ. Dla zwyk³ych ludzi, chaosu nie mo¿na sobie wyobraziæ. Ja sam, gdy zamykam na sekundê oczy, staram sobie wyperswadowaæ do umys³u wszystko. Absolut. Ka¿d± rzecz, ka¿de zdarzenie, które mia³o miejsce, oraz mieæ bêdzie. Poj±æ choæ przez chwilê t± piêkn± energiê, ten przecudowny „tygiel natury”. A gdyby siê bardziej zespoliæ w tym tañcu, tej sztuce, to mo¿na z ³atwo¶ci± przewidywaæ rzeczy, które nast±pi±. Jednak, aby je w pe³ni poj±æ, nale¿y mieæ umys³ otwarty o 361 stopni. Bo inaczej plujemy sobie w brodê, ¿e mieli¶my Déjà vu, czy widzieli¶my we ¶nie to zdarzenie, i nic nie zrobili¶my.

A ja próbujê, staram siê zespoliæ, dostroiæ do tego wszech szaleñstwa. Mimo ¿ycia na totalnie energetycznej pustyni. Tylko betonowa magia…
Miêdzy innymi dlatego jestem na tym forum.

#8 2012-04-30 10:25:20

Klak Norris

Hodowca Cebuli

SkÄ…d: Ka do eN
Rodzaj praktykowanej magii: Tak, lubiê ¿elki

No siema, widzê ¿e kropeczki s± i w ogóle interpunkcja ³adna. Plus z mojej strony. A reszta braæ przyk³ad z owego u¿ytkownika, over.

Mass murder makes me happy! Dead bodies make me happy! say what you will of me, I'll always have juggalo family!

#9 2012-04-30 10:37:04

Olimpia

Administrator

35374777
Call me!

Wiesz Ty co? Spotka³am wiele magów chaosu i ka¿dego bardzo nie lubiê, wyj±tkiem jest Darakolius (do niego mam stosunek neutralny) i Xao. Na ogó³ magowie chaosu s± sceptyczny, wszystko bior± na logikê nawet wtedy jak co¶ magiczne im siê przydarzy - dopiero kiedy logika nie mo¿e czego¶ wyja¶niæ to uznaj± to za magiê albo... przypadek... xD W telekinezê wiêkszo¶æ nie wierzy, w telepatiê te¿ nie, oceniaj± ludzi nie znaj±c ich - je¶li oni w co¶ nie wierz± np. ¿e kto¶ wywo³a³ deszcz to na¶miewaj± z tego kogo¶ albo mówi± ¿e to co siê komu¶ przydarzy³o jest niemo¿liwe... Koszmar! A wiesz co jest jednym z najgorszych?! Uwa¿aj±, ¿e Magia Naturalna (¿ywio³ów) to dziecinada, to jest ¿a³osne - na¶miewaj± siê z Magii która ma kilkaset (jak nie wiêcej) tysiêcy lat gdzie Magia Chaosu ma tylko kilkana¶cie bo zosta³a stworzona w latach 60-tych. No wyla³am swoje ¿ó³cie, wybaczcie ale nie mog³am siê powstrzymaæ xD
Takich Magów Chaosu ja znam - ¿eby nie by³o, ¿e mówiê ¿e wszyscy tacy s±. Co¶ mi siê widzi, ¿e Ty bêdziesz najbardziej przeze mnie lubianym Magiem Chaosu. Z takim podej¶ciem wró¿e Ci wielki sukces, a nie b³êdne ko³o jak u niektórych.

Normalno¶æ to wymys³.

#10 2012-04-30 10:57:32

Nikodem

VIP

1952194

Ooo! Towarzyszu Necheli, widzê, ¿e £okieæ ostro daje! ;D

A co do Chaosu - to fragment Sztuki. I jest fajnie.
Branie Sztuki na logikê jest dobre - pozwala zrozumieæ wiêcej i dok³adniej - gdy¿ wszystko opiera siê na jakich¶ zasadach. Trzeba je tylko poznaæ. (ot, takie odrobinkê hermetyckie podej¶cie ;P )

#11 2012-04-30 11:22:12

Olimpia

Administrator

35374777
Call me!

Tak Nikodem, ale we wszystkim trzeba mieæ swój umiar. Gdyby ka¿dy wszystko bra³ na logikê to wogóle by siê magi± nie zajmowano bo ona logiczna nie jest, logiczna jest energia? Nie, ona jest oczywista ale nie da siê jej zobaczyæ czy zbadaæ a to czego nie widaæ to dla ludzi na ogó³ nie istnieje, wyj±tkiem jest powietrze ale dlatego bo go czuæ - magiê równie¿ mo¿na poczuæ ale nie wszyscy to potrafi± a æwiczyæ im siê nie chce je¶li nie s± pewni ¿e ich czas nie pójdzie na marne.

W³a¶nie dlatego magia zosta³a odsuniêta, wepchniêta w mity - bo nie da jej siê udowodniæ, zbadaæ a nawet je¶li np. przedmioty zaczn± nagle lataæ to zrzuc± to na halucynacjê, jakie¶ pola elektromagnetyczne, albo Szatana! xD S³yszeli¶cie o ludziach którym moc wylaz³a spod kontroli albo o takich co chcieli udowodniæ np. telepatiê? Ju¿ parê lat jako króliki do¶wiadczalnie albo marionetkami Pañstwa. Osobi¶cie zna³am takich dwóch, jeden wyl±dowa³ w psychiatryku a drugi jako królik do¶wiadczalny. By³a kiedy¶ taka g³o¶na sprawa, ¿e kobieta chc±c uratowaæ dziecko sama podnios³a samochód, wiecie przez ilu mediów i naukowców by³a mêczona? Ale mia³a szczê¶cie, nauka wyt³umaczy³a ten przypadek jako zastrzyk adrenaliny z czym¶ tam co co¶ tam spowodowa³. xD We¼mie pójdzie na ulicê ktosik, poka¿e siê z magi± i automatycznie zostanie zgarniêty przez prewencjê albo antyterrorystów i na badania pod przymusem a ludziom powiedz±, ¿e tak jest dla ich bezpieczeñstwa bo owy cz³owiek jest powa¿nym zagro¿eniem.

Normalno¶æ to wymys³.

#12 2012-04-30 11:44:02

Nikodem

VIP

1952194

Logika, to nic innego jak analizowanie faktów na podstawie pewnych Praw, które uznajemy za fakt.

Je¶li dla przyk³adu uznamy za podstawê logicznej analizy 7 Praw Hermetyzmu:
I. PRAWO MENTALIZMU
II. PRAWO ZGODNO¦CI
III. PRAWO WIBRACJI
IV. PRAWO BIEGUNOWO¦CI
V. PRAWO RYTMU
VI. PRAWO PRZYCZYNY I SKUTKU
VII. PRAWO RODZAJU

Mo¿emy na ich podstawie dochodziæ do wniosków, i wnioski te bêd± s³uszne - gdy¿ s± logiczne.
Ot, taki prosty sposób na zrozumienie Sztuki.
Podobnych za³o¿eñ mo¿na czyniæ wiêcej i mog± byæ o wiele bardziej ró¿norodne - co nie zmienia faktu, ¿e logiczne wyci±ganie wniosków jest dobre.
Ja lubiê wiedzieæ, jak dzia³a to, co robiê - i czemu tak jest. To pozwala wyzbyæ siê ograniczeñ, rozwijaæ siê, szukaæ nowych ¶cie¿ek - a tak¿e zrozumieæ innych.

Wydaje mi siê, i¿ to w³a¶nie podobne motywy wywo³uj± w Chaotach ten sceptycyzm i próbê przeanalizowania przez nich wszystkich mo¿liwo¶ci.

Nie mylmy my¶lenia logicznego z my¶leniem racjonalnym.

A straszenie konsekwencjami racjonalnego podej¶cia do Sztuki?
No bez przesady! xD
Naukowcy badaj± to, bo ludzko¶æ musi siê rozwijaæ.
Co z tego, ¿e niekiedy "za wszelk± cenê"?
Mo¿e w koñcu przyjdzie dzieñ, w którym uda siê zmierzyæ naukowymi metodami Energie, wykorzystywan± w Sztuce?
To bêdzie wielki dzieñ. Dla ca³ej ludzko¶ci. ;]

#13 2012-04-30 14:11:03

Klak Norris

Hodowca Cebuli

SkÄ…d: Ka do eN
Rodzaj praktykowanej magii: Tak, lubiê ¿elki

A ja ja ja mam pytanie. Ten tego no ten tego, ten t±... Co to jest magia mentalna? *_* Bo ³adnie brzmi.

Mass murder makes me happy! Dead bodies make me happy! say what you will of me, I'll always have juggalo family!

#14 2012-04-30 20:38:18

Necheli

Wtajemniczony

Punktów :   

Hey, hey, hey.
Tutaj pragnê ukazaæ wam mój stosunek, a wy nagle podsuwacie mi wzorce, oraz wywi±zuje siê dobra i powa¿na dyskusja, na ciekawy temat zasad. To jest ¶wietne! A wracaj±c, to postaram siê byæ (chocia¿ siê do tego nie nadajê) rozjemc±.

Z jednej strony fakt faktem, zasady s± i czy tego chcemy, czy nie, to ówczesne spo³eczeñstwo narzuci³o je nam, komplikuj±c sprawê niemi³osiernie. Teraz musimy siê nastrajaæ na ró¿ne paragrafy, wzorce, musimy przestrzegaæ w pewnych oczach granic, które zdaj± siê byæ nieprzestrzegane. Zasady s±, od zawsze by³y (chocia¿ te podstawowe, wynikaj±ce z naszych ludzkich ograniczeñ), i wypada³oby czasem je przestrzegaæ. Z umiarem.
Z drugiej strony ta wielka machina, to nasze anarchistyczne uniwersum posiada swoje regu³y gry, których nie pojmiemy. Za ¿adne skarby nie rozgryziemy wielkiego tygla natury, niektórych spaw nie da siê podporz±dkowaæ, zaklasyfikowaæ, i nawet ten pierwotny dekalog przytoczony przez (towarzysza) Nikodema zdawa³by siê wysiadaæ, gdy mowa jest o: Bogu, jako pierwszym poruszycielu, zasadzie i granicy ¿ycia (osobi¶cie uwa¿am, ¿e ¿ycie to stan umys³u. O czym napiszê pó¼niej, ku g³odu informacyjnego Klakiera). S± czasem rzeczy, które sprytnie omijaj± wszystkie paragrafy. Sprawy, których nie uporz±dkujemy.
I jako danie g³ówne, to  mój osobisty rodzaj magii. Magia mentalna, jak to osobi¶cie okre¶li³em, to od³am pierwotnych akcji-reakcji. Magia mentalna to subtelne poruszanie pewnych strun, zawartych w ka¿dym cz³owieku, celem uzyskania odpowiedniej reakcji, po¿±danej przez twórcê. Mo¿na w ten sposób nak³oniæ kogo¶, aby zaniecha³ dyskusji, rozbudziæ w kim¶ fascynacjê, czy zwyczajnie daæ posmak bólu. Oczywi¶cie, nie tego têpego, brutalnego i beznadziejnego. Tego gorszego, przed którym nie ucieknie ¿adne ¿ywe stworzenie. Tej najgorszej napory na ¶wiadomo¶æ. Bólowi psychicznemu trudno siê przeciwstawiæ, pozostawia o wiele gorsze ¶lady, ni¼li broñ, oraz zazwyczaj wywiera na podmiocie blizny, których nawet czas nie zabli¼ni…
Rany, mam nadziejê, ¿e to nie wygl±da, jak wstrêtna manipulacja, acz tak nieprzychylni mog± to nazwaæ. Có¿. Magia mentalna opiera siê w ca³o¶ci na istotach ¿ywych, ludziach i zwierzêtach. Trzeba mieæ dobrze rozwiniêt± empatiê, trochê znajomo¶ci konstrukcji psychiki, oraz samozaparcia, aby podawaæ dawki odpowiednich emocji. Kuli ognia siê z tego nie stworzy, ale silna depresja mo¿e sprawiæ, ¿e wróg mo¿e siê pomyliæ tylko raz… Na szczê¶cie ja nie mam za wielu wrogów.

I rzecz ostatnia, aby was, potencjalnych czytelników nie zanudzaæ moimi marnymi wypocinami. £okieæ mnie nie bola³ i Inie boli, pocz±wszy od 2 posta. Zapewne, po prostu mam taki styl pisania.
Okropne…

#15 2012-04-30 22:49:24

Nikodem

VIP

1952194

Zacznê od £okcia.
Nie dlatego, ¿e to wa¿ne. To po prostu dobry wstêp do posta.
Wa¿ne jest to, ¿e £okieæ nie boli - choæ i ból to tylko stan umys³u. ;P

Przedstawiê swój punkt widzenia dot. Zasad (w rozumieniu sposobu interpretacji otaczaj±cego ¶wiata).

Otó¿, Zasady ustalamy sami.
Ustalamy je na podstawie naszego wykreowanego ¶wiatopogl±du/wierzeñ/itp. tak, by nam samym t³umaczy³y i zbli¿a³y do rozwi±zania zagadek wszech¶wiata; by u³atwia³y pewne dzia³ania - by³y katalizatorem dziêki któremu wydajniej funkcjonujemy w naszej rzeczywisto¶ci.

Zasady powinny byæ rzecz± indywidualn±.
Zasady Ogólne Narzucone s± wielk± pomy³k±.
Utarte szlaki s± "do bani", gdy¿ jedni bêd± po nich ¶migaæ jak Korzeniowski, a inni bêd± siê potykaæ na ka¿dym kroku.

Indywidualne Zasady, maj± jedn± wa¿n± zaletê.
Ka¿dy ma racjê rozumiej±c ¶wiat przez pryzmat swoich pogl±dów.
Te same zjawisko t³umaczone na tysi±c sposobów - ka¿dy logiczny i mieszcz±cy siê w rozumieniu tysi±ca ró¿nych osób! Co¶ piêknego.

Pisz±c powy¿sze stwierdzi³em, i¿ warto napisaæ - ¿e maj±c tysi±c ¶wiatopogl±dów i tysi±c interpretacji tego samego zjawiska - jeste¶my w stanie wychwyciæ elementy wspólne, i znów - na tysi±c pierwszy sposób wszystko zinterpretowaæ.
W tej jednej interpretacji zawrzemy tysi±c pozosta³ych => i bêdziemy o krok bli¿ej do poznania Zasad Ogólnych Naturalnych, które nie neguj± Zasad Indywidualnych.

Faktem - do¶æ ponurym - jest, ¿e wielu nie dostrzega mo¿liwo¶ci wykreowania w³asnych Zasad, które pozwol± mu Rozumieæ.
Wol± cisn±æ siê w Zasadach Ogólnych Narzuconych. ;P

UWAGA! - pisz±c tego posta nie mia³em na my¶li zasad moralnych i etycznych, oraz regulacji prawnych, które s± - jakby nie patrzeæ - narzucone odgórnie. W tej rozkminie poruszamy siê po p³aszczy¼nie ¦wiat-Sztuka-My.

Stopka forum

RSS