Przeniesione na www.witchcraft.com.pl
Grimuary to prastare manuskrypty i ksiêgi stosowane w magii wysokiej, zawieraj±ce magiczne formu³y, zaklêcia, przepisy, metody kontraktowania siê z duchami z ró¿nych stref, wzory pieczêci i sygil oraz opisy sposobów przeprowadzania rozmaitych magicznych przedsiêwziêæ. Mo¿na z nich dowiedzieæ siê, jak zawezwaæ istotê duchow± i jak j± kontrolowaæ, w jakiej postaci siê uka¿e i co mo¿e zrobiæ.
Niektóre z grimuarów opisuj± ca³e systemy magiczne, ich podstawy, filozofiê i zastosowania, inne z kolei stanowi± zbiór interesuj±cych obserwacji i przepisów. Grimuary przewa¿nie przydaj± siê adeptom ju¿ wtajemniczonym w podstawy magii, natomiast pocz±tkuj±cych mog± zniechêciæ swoim skomplikowaniem i niezrozumia³o¶ci± Ponadto próby praktykowania trudnych rytua³ów bez odpowiedniego przygotowania mog± siê ¼le skoñczyæ.
Do najs³ynniejszych magicznych ksi±g nale¿±:
Arbalet
Ars Notoria
Ars Nova
Ars Paulina
Czarna Kura (inaczej Czarna Sowa lub Skarb Starca z Piramid)
Czarny Kruk Doktora Fausta
Cztery Ksiêgi Filozofi okulistycznej Corneliusa Agrypy
Enchirydion Leonis Pape
Grimorium Verum (oparty o K³ódki Salomona)
Grimuar Armandela
Grimuar Papie¿a Honoriusza
Heptameron
Ksiêga Czarnej Magii i Paktów
Ksiêga ¦wiêtej Magi Maga Abramelia
Lemegeton (inaczej Mniejszy Klucz Salomona lub Goetia Theurgia)
Magus Francisa Barretta
Malleus Daemonum (Miot na demony, siedemnastowieczny podrêcznik egzorcyzmów)
Miecz Moj¿esz
Misteria Magica
Necronomicon
Przywo³ywanie duchów Konstantinosa
Salomonis Claviculae (zwane potocznie Kluczem Salomona lub K³ódkami Salomona)
Sekrety Grimuar Turiela
Szósta i siódma Ksiêga Moj¿esza
Wielki Grimuar (inaczej Czerwony Smok)
Z³oty Swit Israela Regardie
O tak! Kocham szóst± i siódma Ksiêgê Moj¿eszow±! Ogólnie ja jestem wielkim przeciwnikiem grimuarów - nie znoszê ich! xD Rzuciæ okiem na co niektóre muszê bo wilk1610 uwielbia grimuary i mnie nudzi ¿ebym zobaczy³a, powiedzia³a co o tym my¶lê itp. inaczej by mi nie da³ spokoju.
W ka¿dym razie szósta i siódma Ksiêga Moj¿eszowa wymiata!
A ja tam lubie ksiêgi ^_^ chocia¿ jak narazie nie szuka³em ich. Mam tylko zapiski z jednej czego jestem pewien. Mo¿liwe ¿e fragmenty z innych sa wplecione w inne moje zbiory. Jak kto¶ dysponuje ca³o¶cia ksi±g, by³bym chêtny do ich poczytania.
O przeoczy³am w tej li¶cie Grimorium Verum jak mog³am! xD Jeden z moich ulubionych grimuarów. Polecam!
Ja ¶ci±gn±³em wielk± paczkê grimuarów tylko s± w wiêkszo¶ci po angielsku ale ca³kiem przyjemnie siê czyta jak siê je przet³umaczy.
Uwa¿aj bo my¶l jest energi±. Pewien cz³ek z forum od samego czytania grimuaru, poczu³ ¿e kto¶ go obserwuje a potem by³ atakowany.
Dlaczego? My¶l odbija siê odbija wielkim echem w ¶wiecie astralnym. To w³a¶nie my¶li, emocje ludzkie tworz± ¶wiat astralny i ka¿da my¶l ma na niego wp³yw.