Przeniesione na www.witchcraft.com.pl
MNISZEK LEKARSKI
(Taraxacum officinale)
Nosi ró¿ne nazwy lokalne (dmuchawiec,brodawnik,wilczy z±b, papawa,wole oczy) i jest pospolitym chwastem wystepujacym w calym kraju. Do celów leczniczych wykorzystuje siê korzeñ ,kwiaty i li¶cie. mniszek jest ro¶lin± ¿ó³ciopêdn± bardzo korzystn± dla chorych na w±trobê. Dzia³a przep³ukuj±co na k³êbuszki - filtry nerkowe oraz uwalnia mi±¿sz w±troby od toksyn.
W³a¶ciwo¶ci: drenuje w±trobê i przewody zó³ciowe u³atwiaj±c przep³yw ¿ó³ci do dwunastnicy, zwiêksza wydzielanie soku ¿o³±dkowego i u³atwia trawienie pokarów, poprawia kr±¿enie, dzia³a moczopêdnie i wydala zwi±zki azotowe z moczem, obni¿a poziom glukozy we krwi w pocz±tkowym okresie cukrzycy, oczyszcza krew, ma w³a¶ciwo¶ci przeciwgnilne i przeciwszkorbutowe oraz saluryczne(usówa z organizmu nadmiar jonów Na i K), wzmacnia i wzbogaca apetyt przez dzia³anie na w±trobê, zmniejsza przekrweienie w jamie brzusznej i os³abia stany skurczowe w przewodach ¿ó³ciowych i w pêcherzyku ¿ó³ciowym.
WSKAZANIA LECZNICZE
Na u¿ytek wewnêtrzny
Anemia, astenia, azotemia, dermatoza, u w±trobowców (ciemne plamy na tworzy, choroby skórne, jak oprzysczka, ³upie¿, egzema, tr±dzik),czyraki, hemoroidy, kamica ¿ó³ciowa i nerkowa(szczawianowa i fosforanowa),atonia miê¶ni g³±dkich i skurcze przewodów ¿ó³ciowych, nadmiar cholesterolu we krwi, chroniczne nawrotowe zapalenie dróg ¿ó³ciowuch, zapalenie w±troby, niewydolno¶æ oraz marsko¶æ w±troby i nastêpcze os³abienie czynno¶ci ¿ó³ciotwórczej komórek w±troby, niewydolno¶æ nerek, zwiêkszona obecno¶æ moczkika i innych cia³ azotowych we krwo, oty³o¶æ paradentoza, jelita cienkiego i okrê¿nicy, obrzêki i zapalenie tkanki podskórnej, zaparcia, nadfermentacja jelitowa, zak³ócenia w kr±¿eniu krwi, sinica, zatrucie krwi moczkikiem i innymi cia³ami azotowymi, zbytnie przekrwienie naczyñ w jamie brzusznej, ¿ó³taczka ¿ylaki goleni.
Na u¿ytek zewnêtrzny
Bielno rogówki i jej zmêtnienie, kurzajki i brodawki, piegi.
SPOSÓB U¯YCIA
Na u¿ytek wewnetrzny
Napar. Poci±æ 50g (gar¶æ) korzeni i li¶æi. Wsypaæ do 1 litra wody Gotowaæ 2 minuty. Naci±gaæ 10 minut pod przykryciem. PRzecedziæ do termosu. Popojaæ 1/2 szkonki dziennie na 30 min przed posi³kami. Ten napar stosuje siê przy chorobach dróg moczowych, ¿ó³ciowuch, w±troby, niestrawno¶ci, ¿ó³taczne, zaparciach nawykowych, przewlek³ych trudno¶ciach w oddawaniu moczu, mia¿d¿ycy, tr±dziku m³odzieñcym, upartych wysypkach i pó³pa¶ccu, z³ej przemianie materii.
Napar z kwiatu stosuje siê przy niedomodze jajników, zapaleniu przydatkó³, skapych krawawieniach macicznych i zak³óceniach miesi±czkowania.
Napar z korzenia ziela stosje siê przy niedomodze w±troby, kamicy ¿ó³ciowej, nerwicy ¿ó³±dka, puchliniewodnej, ischiasie, biegunkach , krwawieniach wewnêtrznych.
Nalewka alkoholowa na skoku z mniszka (succus taraxaci - jest w aptekach). Braæ 15-20 kropli na wodzie, 2-3 razy dziennie przy posi³kach.
Wino na kwiatach mniszka. 250g kwiatu, 1kg curku,2 litry wody, 5 dag dro¿d¿y winnych nastawiæ w ciemym miejscu na kilka tygodni. Gdy kwiat opadnie na dno to zlewa siê wino do butelek i przechowuje w ciemnym miejscu. Za¿ywaæ dwa razy dziennie ma³y kieliszek przed jedzeniem przy dolegliwo¶ciach kobiecy i trwawiennych.
Na u¿ytek zewnêtrzny
Mleczko bia³e. Korzeñ w prze³omie, li¶æ czy kwiat ¶wie¿o zerwany daj± mleczko którym mo¿na przypalaæ kurzajki, brodawki. Ten sposób stosowali Arabowie ju¿ w VII i VIII wieku. Po rozrzedzeniu wod± destylowan± do przemywania oczu.
Napar z wod± destylowan±: do obmywania plamek na twarzy.
Mniszek wchodzi w sk³ad mieszanek Diabetosan, Degrosan, Chologoga II, Normosan, Pilmosan. Wyci±g jest sk³adnikiem proszku Gastrochol i p³unu Cholesol. Mniszek nale¿y do ro¶lin leczniczych moczopêdnych tzw. znimnych, podobnie jak cebula, pietruszka i jej natka, lubczyk ogrodowy i koperek w³oscki.
Korzeñ upalony wchodzi w sk³±d dobrej kawy zbo¿owej i cykorii domowej. M³ode li¶cie mniszka s± dobre do sporz±dzania sa³aty. Gdyby by³y zbyt gorzkie - nale¿y lekko je posoliæ i zostawiæ pod przykryciem na dzieñ nastêpny. Dodaæ miodu i ¶mietany.
W£A¦CIWO¦CI MAGICZNE
Zaliczany do najbardziej "energetycznych " kwiatów.
Dmuchawce maj± moc przywo³ania mi³o¶ci, pomagaj± odnale¼æ swoj± "drug± po³owê", wprowadzaj± harmonie w zwi±zku(p³atki, kwiatostany, sok z ³odyg, korzeñ). Mniszek przyci±ga okazjê do zarobienia pieniêdzy, korzystnego zainwestowania, ochrania przed zazdro¶ci± i zawi¶ci± w³a¶nie na tle materialnym(kwiatostany, li¶cie, sok z ³odyg, korzeñ).
Ro¶lina ta u³atwia odej¶cie od niekochanego partnera przywo³uj±c jednocze¶nie nowy obiekt uczuæ; pozwala rozstaæ siê z fa³szywymi wyobra¿eniami na temat pieniêdzy i pracy (kwiatostany, li¶cie, sok z ³odyg, korzeñ).
Jest to niezast±pione lekarstwo na wszelkie dolegliwo¶ci, a szczególnie wtedy gdy dokucza nam chandra lub nie mo¿emy sobie poradziæ z rozterkami serca. Dobrze jest wtedy i¶æ na ³±kê, gdzie jest du¿o kwiatów mniszka i wyszeptaæ im cichutko swoje strapienia i zgryzoty. Magiczna moc mniszka - w nied³ugim czasie usunie przykre strapienia. Stare szeptunki (szeptuchy), które na codzieñ paraj± siê magi±, za pomoc± tego kwiatu potrafi± wyganiaæ wszelkie choroby które nam dokuczaj±.
MLECZ a MNISZEK LEKARSKI
Bardzo czêsto wydawa³o siê jak i mówi³o na te oto ro¶liny s± mleczami... jednak to bzdura, mniszek lekarski a mlecz to zupe³nie inna ro¶lina, mlecz jest to truj±cy i nale¿y pamiêtaæ na ca³e ¿ycie by siê nie pomyliæ, nie wiadomo ile k³opotów mo¿ne nam to sprawiæ.
Mlecz(Sonchus arvensis) - ro¶linka ma ³ody¿kê z której wyrastaj± listki w przeciwieñstwie do mniszka lekarskiego zwanego te¿ potocznie mleczem, gdzie listki wyrastaj± bezpo¶rednio z korzenia.
Po lewej znajduje siê mlecz(Sonchus arvensis), a po prawej mniszek lekarski (Taraxacum officinale).
Ostatnio edytowany przez piotrpak (2012-05-03 21:56:33)
U mnie ro¶nie mnóstwo mleczy i mam ma³± wiedzê na temat tej ro¶liny, dziêki Tobie zwiêkszy³a siê. Dziêki za wstawienie tak dobrego, dok³adnego i owocnego opisu. ^^ Buziak.
PS: To prawda, ¿e mleczko mniszka jest truj±ce?
Co do tego plusa to nie do konca zaslu¿ony, bo to co umieszczam nie ja napisalem.
Ja tylko wyszukalem info w ksiazce czy na necie i przepisalem czy wkleilem. Olewaj±c prawa autorskie, ale jak tutaj pisac cos swojego jak wszystko jest swietnie napisane juz i podmieniajac slowa w zasadzie bedzie to samo.
JA NIE JESTEM OGARNIETY W TYM CO PISZE szukajcie potwierdzenia jeszcze z innych ¼róde³ zanim zacznienie co¶ dzia³aæ w terenie.
Mlecze ogolnie to naj naj naj najbardziej powszechny w polsce kwiatek... wlasnie w okresie maja kwitnie kwiatek i u mnie cale ³±ki, niemal wszedzie to rosnie gdzie sie nie obejrze.
PS: To prawda, ¿e mleczko mniszka jest truj±ce?
Zasada jest taka... je¶li ro¶lina wydziela bia³± substancje to lepiej tego nie piæ bo jest truj±ce... chyba na discavery szko³a przetrwania" to us³ysza³em kiedy kole¶ na pustyni szuka³ wody.
Jednak powiem wam, ¿e je¶li ro¶lina ma truj±cy sok a korzeñ i li¶cie i kwiaty nie to jest to dla mnie bardzo dziwna sprawa...
Przeczytajcie koñcówke 1 posta MLECZ a MNISZEK LEKARSKI.
Ostatnio edytowany przez piotrpak (2012-05-03 22:00:08)