Przeniesione na www.witchcraft.com.pl
U¿ytkownik
Samsara my¶lê, i¿ to jest podane tu jako bardziej ciekawostki ni¿ zawierzanie w takie legendy. Jestem zdania, i¿ zawsze warto wiedzieæ o takich rzeczach ale braæ je z dystansem do siebie
I w³a¶nie w ramach ciekawostki i w my¶l s³ów " warto wiedzieæ" na to patrzê. A symbole czasem nie¶wiadomie u¿yte maj± w sobie " to co¶". Niekoniecznie co¶ w my¶l autora s³ów. Czyta³am kiedy¶ ca³± bibliê z ciekawo¶ci. I jest parê interesuj±cych aspektów. A symbolikê ma bogat± i patrze na to pod wzglêdem profilu psychologicznego domniemanego autora lub autorów i wyobra¼ni. Mój system wiary nie ma z tym nic wspólnego .
U¿ytkownik
Samsara dobrze to ujê³a¶.
Ale w tamtych czasach by³y dopuszczalne zupe³nie inne rzeczy, które w dzisiejszych czasach uznaliby¶my za chore. Jednak moim zdaniem najbardziej po*eban± epok± by³o ¶redniowiecze, pewnie g³ównie z aspektu ¿e 12-14 letnia dziewczyna mia³a ju¿ mê¿a który mia³ przyk³adowo z 40 na karku, tu siê g³ównie kierujê ksi±¿kami i innymi ¼ród³ami historycznymi. Opublikowanymi zapiskami, oraz kilka zeznañ badaczy/archeologów. Ale to co powiedzia³em nie klei siê tematu, tylko taka moja wypowiedz o tamtej epoce.
W ¶redniowieczu higiena le¿a³a, ludzie prêdko umierali. Szczególnie kobiety przy porodzie. Dlatego pewne sprawy za³atwiano ekspresowo.
U¿ytkownik
Gdyby nie by³o ¶redniowiecza ludzko¶æ by³a by dzi¶ o wiele bardziej rozwiniêta ni¿ teraz.
Mo¿na to na wiele sposobów rozumowaæ. Wtedy wiele by³o dogmatów i zakazów co podsyca³o ogieñ do ich ³amania bardziej otwartym indywidualist±.
BlueAngel333 napisał:
Gdyby nie by³o ¶redniowiecza ludzko¶æ by³a by dzi¶ o wiele bardziej rozwiniêta ni¿ teraz.
Zgodzê siê z tob± w 100%, w ¶redniowieczu ludzie siê cofnêli prawie do zera tylko wojny,jak zwierzêta o swoje terytorium.
A i taka moja uwaga proszê nie odbiegaæ za bardzo od tematu, mo¿na za³o¿yæ nowy w±tek je¶li chcecie dyskutowaæ na inny temat ni¿ o legendzie o Lucyferze.
No i nale¿y zauwa¿yæ ¿e to wszystko przez chrze¶cijañstwo...