Przeniesione na www.witchcraft.com.pl
Użytkownik
Samsara myślę, iż to jest podane tu jako bardziej ciekawostki niż zawierzanie w takie legendy. Jestem zdania, iż zawsze warto wiedzieć o takich rzeczach ale brać je z dystansem do siebie
I właśnie w ramach ciekawostki i w myśl słów " warto wiedzieć" na to patrzę. A symbole czasem nieświadomie użyte mają w sobie " to coś". Niekoniecznie coś w myśl autora słów. Czytałam kiedyś całą biblię z ciekawości. I jest parę interesujących aspektów. A symbolikę ma bogatą i patrze na to pod względem profilu psychologicznego domniemanego autora lub autorów i wyobraźni. Mój system wiary nie ma z tym nic wspólnego .
Użytkownik
Samsara dobrze to ujęłaś.
Ale w tamtych czasach były dopuszczalne zupełnie inne rzeczy, które w dzisiejszych czasach uznalibyśmy za chore. Jednak moim zdaniem najbardziej po*ebaną epoką było średniowiecze, pewnie głównie z aspektu że 12-14 letnia dziewczyna miała już męża który miał przykładowo z 40 na karku, tu się głównie kieruję książkami i innymi źródłami historycznymi. Opublikowanymi zapiskami, oraz kilka zeznań badaczy/archeologów. Ale to co powiedziałem nie klei się tematu, tylko taka moja wypowiedz o tamtej epoce.
W średniowieczu higiena leżała, ludzie prędko umierali. Szczególnie kobiety przy porodzie. Dlatego pewne sprawy załatwiano ekspresowo.
Użytkownik
Gdyby nie było średniowiecza ludzkość była by dziś o wiele bardziej rozwinięta niż teraz.
Można to na wiele sposobów rozumować. Wtedy wiele było dogmatów i zakazów co podsycało ogień do ich łamania bardziej otwartym indywidualistą.
BlueAngel333 napisał:
Gdyby nie było średniowiecza ludzkość była by dziś o wiele bardziej rozwinięta niż teraz.
Zgodzę się z tobą w 100%, w średniowieczu ludzie się cofnęli prawie do zera tylko wojny,jak zwierzęta o swoje terytorium.
A i taka moja uwaga proszę nie odbiegać za bardzo od tematu, można założyć nowy wątek jeśli chcecie dyskutować na inny temat niż o legendzie o Lucyferze.
No i należy zauważyć że to wszystko przez chrześcijaństwo...